Wat is faillisementspreventie? En wat zijn de verschillende scenario's?

1. Invordering van facturen

Faillissementspreventie start bij het correct, tijdig en goed innen van uw facturen. Als er niet voldoende liquide middelen voorhanden zijn, dan komt uw bedrijf in de problemen. Als u vaststelt dat u meerdere slechte of laattijdige betalers heeft, dan moet u snel ingrijpen en doet u best een beroep op advocaten die gespecialiseerd zijn in de invordering van facturen (zowel minnelijk als gerechtelijk). Confidenz advocaten kan u daarin bijstaan.


2.     Bijstand bij handelsonderzoek

Het handelsonderzoek is bedoeld om ondernemingen in moeilijkheden de mogelijkheid tot herstel te bieden. Indien de rechtbank verneemt dat een onderneming in financiële moeilijkheden verkeert, wordt een dossier geopend door de “Kamer voor ondernemingen in moeilijkheden en ondernemingsbemiddeling”, kortweg KOIM genoemd.


3.     Minnelijke schuldsanering

Indien de schuldenlast niet te groot is en het aantal schuldeisers beperkt, kan zonder enige vorm van gerechtelijke procedure succesvol onderhandeld worden met de schuldeisers. Dit kan soms de voorkeur genieten boven een gerechtelijke reorganisatie, al was het maar omwille van de discretie waarmee dit gepaard gaat. Niemand, behalve de betrokken schuldeisers komt dit te weten, ook de overheid niet.


4.     De bemiddeling voor lastige schuldeisers

Het gebeurt wel eens dat een onderneming dreigt in de moeilijkheden te geraken door één of een beperkt aantal schuldeisers die niet bereid zijn om betalingsfaciliteiten toe te staan, terwijl voor het overige de onderneming vrij gezond is. Bv. een tijdelijk ‘cash-flow’-probleem.

5. Externe hulp van een herstructureringsdeskundige

Een nieuwe mogelijkheid sedert 1 september 2023 is dat een onderneming in moeilijkheden bijstand kan vragen bij de “Kamer voor ondernemingen in moeilijkheden en ondernemingsbemiddeling” (een onderdeel van de ondernemingsrechtbank), kortweg KOIM.

6. De gerechtelijke reorganisatie - Algemeen

Geconfronteerd worden met financiële problemen als onderneming hoeft niet steeds te resulteren in een faillissement. Soms kan een gerechtelijke reorganisatie een oplossing brengen.

7. De gerechtelijke reorganisatie door minnelijk akkoord

Deze procedure heeft tot doel om een minnelijk akkoord af te sluiten met één of meerdere schuldeisers. Tot 1 september 2023 was deze procedure enkel mogelijk met 2 of meerdere schuldeisers. Vanaf 1 september 2023 kan de onderneming deze procedure dus ook voeren met één enkele schuldeiser.

8. De gerechtelijke reorganisatie door collectief akkoord

Hoe verloopt de procedure gerechtelijke reorganisatie voor een collectief akkoord?
Het collectief akkoord is de meest voorkomende vorm van gerechtelijke reorganisaties waarbij, de facto, een deel van de schulden zal worden kwijtgescholden. Meer dan ¾ van de gerechtelijke reorganisaties verlopen op deze wijze.

9. De gerechtelijke reorganisatie op initiatief van een schuldeiser

Als schuldeiser moet men soms machteloos toezien hoe een onderneming recht op een faillissement afstevent en nalaat, of zelfs weigert, afspraken te maken met haar schuldeisers op het moment dat de onderneming nog niet reddeloos verloren is. Sinds 1 september 2023 is men als schuldeiser niet langer machteloos in dergelijke situaties. Het is uiteraard ook niet de bedoeling dat elke belanghebbende schuldeiser zich in de plaats van de onderneming gaat stellen.

10. De overdracht onder gerechtelijk gezag

Soms is het duidelijk dat de onderneming ‘as such’ reddeloos verloren is, maar is het even duidelijk dat haar (belangrijkste) activiteit winstgevend is. Als er dan ook nog personeel tewerk gesteld is dan kan de overdracht onder gerechtelijk gezag van deze winstgevende activiteit een oplossing bieden. Voor 1 september 2023 was deze procedure enkel mogelijk als onderdeel van een gerechtelijke reorganisatie.

11. De besloten voorbereiding van het faillissement

Soms is het gewoon te laat en is een faillissement onafwendbaar. Ook dan is het van zeer groot belang dat de onderneming deze periode en deze beslissing neemt met kennis van zaken. Waar men tot 1 september 2023 in dergelijke omstandigheden enkel de mogelijkheid had om de boeken neer te leggen, heeft men nu ook de mogelijkheid om het faillissement, en de overdracht van bepaalde zaken voor te bereiden.

12. Het faillissement

Wanneer het helemaal niet meer lukt om de onderneming te redden is het belangrijk om toch zelf de ‘touwtjes in handen ‘ te houden en zelf het faillissement aan te vragen. Er is zelfs de wettelijke verplichting om dit binnen de 30 dagen te doen, nadat duidelijk is dat de onderneming niet meer te redden valt. Doet men dat niet dan loopt men het risico aansprakelijk te worden gehouden.

13.     Kwijtschelding van restschulden

Kwijtschelding van restschulden houdt in dat de onbetaalde schulden, na het afsluiten van het faillissement niet betaald moeten worden door de gefailleerde. Het is een gunst die door de rechtbank kan worden toegestaan na de afsluiting van het faillissement.

14. Bestuurdersaansprakelijkheid

Een voorzichtig bestuurder is zich bewust van de mogelijke gronden tot bestuurdersaansprakelijkheid. Dit is zeker zo wanneer de onderneming in financieel woelige wateren terecht komt en helemaal het geval bij een (dreigend) faillissement. Er is niet alleen de bestuurdersaansprakelijkheid, maar er is evenzeer het aspect van de strafrechtelijke aansprakelijkheid.