11. De besloten voorbereiding van het faillissement
Soms is het gewoon te laat en is een faillissement onafwendbaar. Ook dan is het van zeer groot belang dat de onderneming deze periode en deze beslissing neemt met kennis van zaken. Waar men tot 1 september 2023 in dergelijke omstandigheden enkel de mogelijkheid had om de boeken neer te leggen, heeft men nu ook de mogelijkheid om het faillissement, en de overdracht van bepaalde zaken voor te bereiden.
Hoe verloopt deze procedure ?
De onderneming vraagt aan de rechtbank de mogelijkheid om haar activiteiten ‘in going concern’ over te dragen waarna ze failliet zal worden verklaard. Tijdens de duur van de procedure blijft de onderneming verder functioneren zoals voorheen. De rechtbank zal een ‘beoogd curator’ en een ‘beoogd rechter-commissaris’ aanstellen die de onderneming bijstaan en de voorbereiding van het akkoord tot overdracht van de activiteiten opvolgen en superviseren.
De uiteindelijke overdracht van de activa zal pas plaatsvinden nadat de onderneming failliet werd verklaard en de overdracht werd getoetst door de rechtbank. De ganse procedure verloopt zeer snel en moet afgerond zijn op 30 dagen. Een goede voorbereiding is dan ook essentieel.
Tijdens een periode van 30 dagen wordt de onderneming dus bijgestaan door een ‘beoogd curator’ en een ‘beoogd rechter commissaris’. De ‘beoogd curator’ zal echter niet het beheer van de onderneming overnemen, zoals bij een faillissement. De ‘beoogd curator’ moet vooral worden betrokken bij de voorbereiding van het faillissement en zal daarbij voornamelijk waken over de belangen van de schuldeisers.
Voorwaarden ?
Om dergelijke werkwijze te kunnen volgen zijn er wel enkele voorwaarden. Zo moet de onderneming aantonen dat op deze werkwijze bij het daaropvolgend faillissement de vereffening eenvoudiger is en meer garanties biedt aan de schuldeisers terwijl ook de werkgelegenheid zo veel mogelijk wordt behouden.