13. Kwijtschelding van restschulden
Wat is het ?
Kwijtschelding van restschulden houdt in dat de onbetaalde schulden, na het afsluiten van het faillissement niet betaald moeten worden door de gefailleerde. Het is een gunst die door de rechtbank kan worden toegestaan na de afsluiting van het faillissement.
Een kwijtschelding van restschulden is enkel mogelijk als de gefailleerde een natuurlijke persoon is. Voor vennootschappen is het niet mogelijk en eigenlijk ook niet nodig omdat ze na het faillissement worden ontbonden en vereffend. Ze bestaan dus niet meer, hetgeen uiteraard niet mogelijk is voor een natuurlijke persoon.
Is de kwijtschelding automatisch ?
Tot 1 september 2013 moest de kwijtschelding van restschulden uitdrukkelijk worden gevraagd door het opladen van een verzoekschrift in Regsol (www.regsol.be). Voor alle faillissementen van voor die datum is een uitdrukkelijk verzoek nog aan de orde. Dit gebeurt best zo snel mogelijk na de faillietverklaring of zelfs op het moment dat men zelf de rechtbank vraagt om failliet te worden verklaard.
Vanaf 1 september 2023 is de kwijtschelding van de restschulden voor de gefailleerde natuurlijke persoon het automatisch gevolg van het vonnis van sluiting van het faillissement.
Kan de kwijtschelding geweigerd worden ?
JA, dat kan.
De curator dient de rechtbank advies te verstrekken over de kwijtschelding. Dit advies is niet bindend voor de rechtbank, maar er wordt uiteraard in aanzienlijke mate rekening mee gehouden. De houding van de gefailleerde, in het bijzonder de medewerking met de curator, en een correcte aangifte van het aanwezige actief zijn uiteraard belangrijke factoren die de inhoud van dit advies mee bepalen.
De kwijtschelding kan ook geweigerd worden wanneer er verzet tegen de kwijtschelding wordt aangetekend. Elke belanghebbende, met inbegrip van de procureur des konings en de curator, kan zich verzetten tegen de kwijtschelding en de rechtbank vragen om de kwijtschelding niet toe te staan.
Is de kwijtschelding voor alle restschulden ?
NEEN, bepaalde schulden komen niet in aanmerking voor kwijtschelding en zullen dus steeds moeten betaald worden. Dit zijn de volgende schulden:
Penale boetes;
Onderhoudsgelden;
Schadevergoedingen voor lichamelijke schade veroorzaakt door de gefailleerde.
Ben ik van de schulden verlost eens ik kwijtschelding heb bekomen ?
In theorie wel, maar er moet rekening worden gehouden met het gegeven dat elke belanghebbende, die voor het vonnis geen verzet aantekende tegen de kwijtschelding, dit nog kan doen gedurende een periode van drie maanden na de publicatie van het vonnis van kwijtschelding in het Belgisch Staatsblad. Er is m.a.w. een soort van wachttermijn van 3 maanden alvorens de kwijtschelding effectief definitief is.
Is door mijn kwijtschelding ook mijn partner verlost van die schuld ?
De kwijtschelding heeft ook gevolgen voor sommige partners en ex-partners van de gefailleerde. Deze personen kunnen niet zelf de kwijtschelding bekomen vermits dit is voorbehouden voor de gefailleerde natuurlijk persoon. Zij kunnen onder bepaalde voorwaarden mee genieten van de kwijtschelding van hun gefailleerde partner of ex-partner.
De gevolgen zijn echter wel beperkt tot echtgenoten, ex-echtgenoten, wettelijk samenwonenden en gewezen wettelijk samenwonenden.
Uiteraard heeft dit een aanzienlijke weerslag op de beslagbaarheid van de gezinsinkomsten waardoor de gefailleerde alsnog in financiële problemen kan terechtkomen ondanks de bekomen kwijtschelding.