9.     De gerechtelijke reorganisatie op initiatief van een schuldeiser

Als schuldeiser moet men soms machteloos toezien hoe een onderneming recht op een faillissement afstevent en nalaat, of zelfs weigert, afspraken te maken met haar schuldeisers op het moment dat de onderneming nog niet reddeloos verloren is. Sinds 1 september 2023 is men als schuldeiser niet langer machteloos in dergelijke situaties. Het is uiteraard ook niet de bedoeling dat elke belanghebbende schuldeiser zich in de plaats van de onderneming gaat stellen.

Wat kan men doen ?

De belanghebbende schuldeiser kan een verzoek indienen bij de rechtbank. In dat verzoekschrift kan de aanstelling van een herstructureringsdeskundige worden gevraagd voor de onderneming. Bedoeling is dan dat deze  herstructureringsdeskundige  op zoek gaat naar een minnelijk akkoord of een reorganisatieplan opstelt.

 Besloten procedure ?

Gezien het ingrijpend karakter, verloopt deze procedure uiteraard besloten. Niets van deze procedure wordt publiek bekend gemaakt. De procedure is ook alleen maar mogelijk als de schuldenaar nalaat om zelf initiatief te nemen. De schuldenaar kan dergelijk verzoek, en de mogelijke aanstelling van een herstructureringsdeskundige, niet dwarsbomen door nadien snel zelf een verzoek tot besloten gerechtelijke reorganisatie in te dienen.

 Drukkingsmiddel ?

De schuldeiser die dergelijk verzoek indient moet zich hoeden om niet uitsluitend in eigen belang te handelen en de aanstelling te gebruiken als drukkingsmiddel. De voorzitter van de rechtbank zal een dergelijk verzoek moeten verwerpen indien het niet spoort met het belang van alle schuldeisers, met inbegrip van de belangen van de werknemers.

Taken van de herstructureringsdeskundige ?

Indien de voorzitter van de rechtbank effectief overgaat tot de aanstelling van een herstructureringsdeskundige dan zal deze moeten nagaan wat de beste oplossing is in het specifieke geval van de onderneming.

  • De onderneming, schuldenaar, moet alle informatie verstrekken waar de herstructureringsdeskundige om verzoekt;

  • De herstructureringsdeskundige bepaalt wanneer de schuldeisers worden ingelicht;

  • De herstructureringsdeskundige kan beslissen om te onderhandelen met één of meerdere schuldeisers en kan, als er geen akkoord zou komen, beslissen om over te gaan tot het opmaken van een reorganisatieplan;

  • De herstructureringsdeskundige neemt deel aan alle besprekingen en onderhandelingen met het oog op het bekomen van een akkoord met schuldeisers of elke andere oplossing;

  • De herstructureringsdeskundige kan de procedure stopzetten, bv. omdat hij van oordeel is dat de onderneming reddeloos verloren is.