Wat als uw bedrijf toch failliet gaat?

Veel ondernemers worden geconfronteerd met gestaag oplopende liquiditeitsproblemen, de financiële druk neemt toe. Als dan ook nog eens de omzet sterk terugloopt en u constateert dat er geen winst meer wordt gemaakt en de verliezen toenemen komt een faillissement snel dichterbij. Soms is het gewoon te laat en is een faillissement onafwendbaar. Ook dan is het van zeer groot belang dat u in deze periode deze beslissing neemt met kennis van zaken en ondersteuning van ervaren specialisten. Een faillissement eindigt immers niet bij het neerleggen van de boeken. Nadien kunnen er nog vele zaken gebeuren waar u beter op voorbereid bent dan dat u hierdoor nog dieper in de problemen geraakt.


Bestuurdersaansprakelijkheid:

Bij een faillissement hebben alle schuldeisers een gelijk recht op een deel van de boedel. Een curator is met de taak belast om de boedel in een bepaalde volgorde te verdelen over de schuldeisers. Het komt regelmatig voor dat bestuurders bepaalde schuldeisers bevoordelen en daarmee andere schuldeisers benadelen. Dit kan uw aansprakelijkheid als bestuurder in het gedrang brengen, verder is er ook de aansprakelijkheid voor het niet tijdig aangeven van het faillissement, voor het verderzetten van een verloren deficitaire onderneming, voor het aangaan van verbintenissen, de kennelijk grove fout die heeft bijgedragen tot het faillissement en de bijzondere aansprakelijkheid voor BTW- en RSZ-schulden.


Strafrechtelijke aansprakelijkheid:

Het strafrecht voorziet in een aantal sancties die verband houden met het faillissement. Deze sancties kunnen zowel gevangenisstraffen zijn als geldboetes. Zo kunnen bestuurders van een vennootschap die zich in staat van faillissement bevindt, gestraft worden wanneer zij verbintenissen zijn aangegaan die te excessief zijn zonder redelijke tegenprestatie, of bestuurders die verzuimd hebben binnen de wettelijke termijn aangifte van faillissement te doen. Het strafwetboek voorziet nog in diverse andere inbreuken en sancties.


Kwijtschelding restschulden:

Ondernemers, natuurlijke personen, kunnen een kwijtschelding van restschulden vragen. Restschulden zijn de schulden die onbetaald gebleven zijn na de verdeling van het actief onder de schuldeisers door de curator. De kwijtschelding wordt automatisch toegekend, maar de curator en de schuldeisers kunnen er zich tegen verzetten. Tegen een verkregen kwijtschelding kan door schuldeisers verzet worden aangetekend, wat in het slechtste geval aanleiding kan geven tot een gehele of gedeeltelijke intrekking van de kwijtschelding. De ondernemer zal dan na het afsluiten van het faillissement deze schulden toch dienen te betalen.


Laat u door ons team professioneel begeleiden:

U bent maar beter voorbereid op al deze zaken dan dat u geconfronteerd wordt met een onaangename verrassing op het moment dat ze zich aandienen. Een professionele en ervaren begeleiding, van in het begin, zal dan een absolute meerwaarde hebben. Deze begeleiding vereist specifieke kennis, ervaring en een ernstige voorbereiding door professionals.

Contacteer ons vandaag nog voor een gesprek en begeleiding op maat.