Gefailleerde natuurlijke personen kunnen sedert 1 mei 2018 met de invoering van het nieuwe Boek XX in het Wetboek economisch recht kwijtschelding bekomen. Kwijtschelding wist alle restschulden (met 3 welomschreven uitzonderingen) van het faillissement uit, zodat de natuurlijke persoon niet langer gehouden is om deze schulden te betalen aan zijn schuldeisers. Dit principe van de kwijtschelding is intussen genoegzaam bekend als de Fresh start.
Read MoreHet zal u maar overkomen dat uw vennootschap op verzoek van een schuldeiser werd gedagvaard om uw faillissement te horen uitspreken en u bent niet naar de zitting gegaan. In dit geval kan de Ondernemingsrechtbank – indien zij dit gegrond acht – het faillissement bij verstek, met name in uw afwezigheid, uitspreken. Dergelijke situaties, brengen drastische - en bovendien onomkeerbare - gevolgen met zich mee.
Read MoreIndien uw onderneming (rechtspersoon of natuurlijke persoon) geconfronteerd wordt met (tijdelijke) financiële moeilijkheden is het mogelijk om een beroep te doen op een omvangrijke juridische bescherming van de ‘gerechtelijke reorganisatie’. Vroeger werd dit geregeld door de Wet van 31 januari 2009 betreffende de continuïteit van de ondernemingen (WCO), nu is deze wet opgenomen in Boek XX van het Wetboek van Economisch Recht (GRP).
Read MoreDe gerechtelijke ontbinding haarfijn uitgelegd. Confidenz geeft u een stand van zaken mee, een duidelijk overzicht van de beschikbare rechtsmiddelen en haar visie op de “toekomstige” regelgeving. Lees hier alle details omtrent de gerechtelijke ontbinding.
Read MoreDe gefailleerde natuurlijke persoon (onderneming en voordien handelaar) kon in het verleden aanspraak maken op de gunst van de ‘verschoonbaarheid’, na uitwinning van zijn vermogen. Het idee achter de verschoonbaarheid was ingegeven vanuit het principe van de fresh start van de gefailleerde, ofwel dat iedereen een tweede kans verdient.
Read More